Dağ Keçileri : Zoru Kolaylıkla Başaran Tırmanıcılar

0
Tabiatta bulunan pek çok hayat sahibi varlık, farklı türlerde özelliklere sahiptir. Bilim alanında araştırma yapanların yaptığı incelemelere emsal nitelik taşıyan savunma yetenekleri, strateji kabiliyetleri, teknik becerileri ve bunun dışında sayabileceğimiz çok fazla özellik ile hayranlık uyandırmaktadır. Bu makalede okumanız için Dağ Keçileri ile ilgili dikkate değer ve çok gerekli bir bilgi paylaşmış olacağız. Dağ Keçileri, sergilemiş olduğu muhteşem özellikleri ile gelecek nesiller için ve içinde bulunduğumuz dönemde kullanmak için piyasaya süreceğimiz teknolojilere kesinlikle önemli bir ilham kaynağı olması mümkündür. Dağ Keçileri ile ilgili aşağıda bahsedeceğimiz özellikler ile ilgili bilgiyi aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ederiz.

Çevremizdeki canlılar, mavi gezegenimiz ve yaşam dolu Dünya’mızın içerisinde süratle yol aldığı evren çok fazla insanın ilgisini çekmektedir. Buna benzer merak edilen konular ile alakalı “açık ve anlaşılır” bir şekilde herkesin bilgilenmesine olanak sunmak, Doğa Bilimleri Derneği’nin bakış açısını oluşturmaktadır. Bu vizyon ile size özel Dağ Keçileri gibi pek çok canlı ile alakalı ve BİYOMİMETİK alanında değerli içerikler paylaşmaktayız.

O halde Dağ Keçileri hakkında paylaşacağımız bilgiyi şimdi okumanızı tavsiye ederiz.

Dağ Keçileri İle İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz Bilgiler

Tüm keçiler için ilk emniyet malzemesi boynuzlarıdır. Boynuzlar oldukça kalındırlar ve bir kask görevi görerek olası bir çarpmanın etkisini azaltırlar. Ayrıca boynuzlar enselerinin arkasına kadar uzandığı için de hayati bir koruma sağlar.

Bu canlılar, dikdörtgen şeklindeki gözbebekleri sayesinde uzman tırmanma görüşüne sahiptirler. Bu gözbebeği, keçilere süper periferik (çevresel) görüş kazandırır ve böylece keçiler tek seferde tüm tırmanma seçeneklerini görmüş olurlar.

Dağ keçilerinin en dik yamaçlara dahi kolaylıkla tırmanabilmelerine imkan tanıyan bir diğer özellikleri ise ayaklarıdır. Bilindiği gibi dağlık arazilerde neredeyse hiç düz olmayan yüzeyler bulunur. Ancak keçilerin yere çok sıkı tutunacak şekle sahip ayakları vardır. Her ayakta zemine sağlam basmalarını sağlayan iki adet esnek toynak bulunur. Her toynakta da küçük çıkıntıları çok iyi bir şekilde kavrayabilmelerini sağlayan çok sert dış tırnak yer alır. Toynakların içinde bulunan derimsi kısım ise onlara iyi bir tutuş sağlar ve zemine adeta yapışmalarını sağlayan bir çeşit vakum ağzı görevi görür.

Dağ keçileri, uzun adımlar yerine küçük adımlar kullanırlar. Bu şekilde yaparak vücut ağırlıklarını ayaklarının üzerine dağıtırlar ve dengeyi merkeze alırlar.

Yakın dönemde MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI eğitim müfredatında BİYOİNOVASYON alanında önemli değişiklikler olacak gibi görünüyor. Dağ Keçileri gibi canlılardan alınan ilham ile ortaya konan inovatif ürünler, gençliğimizin bu konuda daha fazla YENİLİKÇİ BİR ŞEKİLDE düşünmesine olanak verebilir.
Siz de okullarınızda BİYOMİMETİK ve BİYOİNOVASYON konulu konferanslarımızdan faydalanmak isterseniz BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
Bu adrese konferans isteklerinizi ve sorularınızı e-posta atabilirsiniz : altug@dogabilimleridernegi.org
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (M.E.B) almış olduğumuz izni görmek için LİNKE TIKLAYIN!
Daha önce yaptığımız KONFERANSLARDAN örnek resimler görmek için BURAYA TIKLAYIN!
Sitemize ÜCRETSİZ KAYIT OLMAK için LİNKE TIKLAYIN!
Şu ana kadar okuduğunuz bilgiler, Dağ Keçileri ile alakalı FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI edinmenize fırsat vermiştir. Çünkü Dağ Keçileri aslında insanlara ışık kaynağı oluyor ve hayatımızı daha inovatif bir hale getirmemize sebep oluyor. Sizin için derlediğimiz bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Doğa bilimleri derneği.org

Bu Yazıları da Beğenebilirsiniz! Daha Fazlası