Dağ Keçileri : Zoru Kolaylıkla Başaran Tırmanıcılar

0
Tabiatta bulunan fazlaca canlı, çok çeşitli niteliklere sahiptir. Bilim adamlarının ortaya koyduğu incelemelere emsal nitelik taşıyan savunma özellikleri, strateji yetenekleri, taktik becerileri ve bunun dışında sayabileceğimiz pek çok nitelik ile dikkat çekmektedir. Bu yazıda okumanız için Dağ Keçileri ile ilgili dikkate değer ve çok gerekli bir bilgi paylaşmış olacağız. Dağ Keçileri, ortaya koyduğu inanılmaz özellikleri ile gelecek jenerasyon için ve içinde bulunduğumuz dönemde kullanmak için üreteceğimiz AR-GE taslaklarına kesinlikle önem arz eden bir ilham kaynağı olacaktır. Dağ Keçileri ile ilgili aşağıda belirteceğimiz özellik ile alakalı bilgiyi aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ederiz.

Çevremizdeki canlı türleri, masmavi Dünya’mız ve yaşam dolu gezegenimizin içerisinde büyük bir hızla yol aldığı kainat çok fazla insanın ilgisini çekmektedir. Buna benzer merak edilen konular ile alakalı “sarih ve anlaşılır” bir şekilde herkesin bilgilenmesine olanak sunmak, Doğa Bilimleri Derneği’nin vizyonunu oluşturmaktadır. Bu bakış açısı ile sizin için Dağ Keçileri gibi çok fazla canlı ile ilgili ve BİYOMİMETİK alanında değerli bilgiler paylaşmaktayız.

O halde Dağ Keçileri ile ilgili paylaşacağımız bilgiyi şu anda okumanızı tavsiye ederiz.

Dağ Keçileri İle İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz Bilgiler

Tüm keçiler için ilk emniyet malzemesi boynuzlarıdır. Boynuzlar oldukça kalındırlar ve bir kask görevi görerek olası bir çarpmanın etkisini azaltırlar. Ayrıca boynuzlar enselerinin arkasına kadar uzandığı için de hayati bir koruma sağlar.

Bu canlılar, dikdörtgen şeklindeki gözbebekleri sayesinde uzman tırmanma görüşüne sahiptirler. Bu gözbebeği, keçilere süper periferik (çevresel) görüş kazandırır ve böylece keçiler tek seferde tüm tırmanma seçeneklerini görmüş olurlar.

Dağ keçilerinin en dik yamaçlara dahi kolaylıkla tırmanabilmelerine imkan tanıyan bir diğer özellikleri ise ayaklarıdır. Bilindiği gibi dağlık arazilerde neredeyse hiç düz olmayan yüzeyler bulunur. Ancak keçilerin yere çok sıkı tutunacak şekle sahip ayakları vardır. Her ayakta zemine sağlam basmalarını sağlayan iki adet esnek toynak bulunur. Her toynakta da küçük çıkıntıları çok iyi bir şekilde kavrayabilmelerini sağlayan çok sert dış tırnak yer alır. Toynakların içinde bulunan derimsi kısım ise onlara iyi bir tutuş sağlar ve zemine adeta yapışmalarını sağlayan bir çeşit vakum ağzı görevi görür.

Dağ keçileri, uzun adımlar yerine küçük adımlar kullanırlar. Bu şekilde yaparak vücut ağırlıklarını ayaklarının üzerine dağıtırlar ve dengeyi merkeze alırlar.

Yakın dönemde Milli Eğitim Bakanlığı eğitim müfredatında BİYOİNOVASYON alanında önemli değişiklikler olacak gibi görünüyor. Dağ Keçileri gibi canlılardan alınan ilham ile ortaya konan inovatif ürünler, genç nüfusun bu alanda daha fazla İNOVATİF BİR YÖNTEMLE düşünmesine olanak tanıyabilir.
Siz de okullarınızda BİYOMİMETİK ve BİYOİNOVASYON konuları ile ilgili konferanslarımızdan faydalanmak isterseniz BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
Bu adrese konferans isteklerinizi ve sorularınızı e-posta atabilirsiniz : altug@dogabilimleridernegi.org
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (M.E.B) almış olduğumuz izni görmek için BURAYA TIKLAYIN!
Daha önce yaptığımız KONFERANSLARDAN örnek resimler görmek için BURAYA TIKLAYIN!
Sitemize ÜCRETSİZ KAYIT OLMAK için BURAYA TIKLAYIN!
Şimdiye kadar okuduğunuz ayrıntılar, Dağ Keçileri ile ilgili FARKLI BİR VİZYON yakalamanıza imkan tanımıştır. Çünkü Dağ Keçileri aslında insanlara ışık kaynağı oluyor ve hayatımızı daha inovatif bir hale getirmemize vesile oluyor. Sizin için hazırlanan bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Doğa bilimleri derneği.org

Bu Yazıları da Beğenebilirsiniz! Daha Fazlası