Örümcek İpeği : Yapay Olarak Üretilmesi Zor Olan Madde

0
Tabiatta bulunan pek çok canlı, ilginç özelliklere sahiptir. Bilim insanlarının ortaya koyduğu incelemelere emsal nitelik taşıyan savunma yetenekleri, strateji yetenekleri, taktik becerileri ve bundan ayrı sayabileceğimiz çok fazla nitelik ile hayranlık uyandırmaktadır. Bu içerikte okumanız için Örümcek ipeği hakkında dikkate değer ve çok önemli bir bilgi paylaşmış olacağız. Örümcek ipeği, ortaya koyduğu olağanüstü yetenekleri ile gelecek jenerasyon için ve içinde bulunduğumuz dönemde kullanmak için üreteceğimiz AR-GE taslaklarına kesinlikle önem arz eden bir ilham kaynağı olacaktır. Örümcek ipeği ile ilgili aşağı bölümde bahsedeceğimiz özellikler ile ilgili bilgiyi aklınızdan çıkarmamanızı öneririz.

Etrafımızdaki canlılar, masmavi gezegenimiz ve yaşam dolu gezegenimizin içinde süratle yol aldığı evren çok fazla insanın dikkatini çekmektedir. Buna benzer merak edilen konular hakkında “sarih ve anlaşılan” bir şekilde tüm insanların zihin yapısının aydınlanmasına imkan vermek, Doğa Bilimleri Derneği’nin bakış açısını oluşturmaktadır. Bu vizyon ile sizin için Örümcek ipeği gibi pek çok canlı ile ilgili ve BİYOMİMETİK alanında önemli içerikler paylaşmaktayız.

O halde Örümcek ipeği ile ilgili vereceğimiz bilgiyi şimdi okumanızı öneririz.

Örümcek ipeği İle Alakalı Muhtemelen Bilmediğiniz Bilgiler

Örümcek ipeği, taklit edilmesi oldukça zor olan ve muhteşem özelliklere sahip bir maddedir. Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

1. Örümcek ipeği, aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlamdır.Kendi uzunluğunun dört katı kadar esneyebilir.
  2. Son derece hafiftir.
  3. Örneğin; dünyanın çevresi boyunca uzatılacak bir örümcek ipeğinin ağırlığı sadece 320 gram gelir.

Bu maddenin yapay olarak seri üretimini yapmak ise, yıllardır bilim adamlarının hayalini süslüyor. Eğer bu hayal gerçekleştirilirse askeri alandan sağlık sektörüne kadar birçok yerde örümcek ipeğinden faydalanılacak. Örümcek ipeği ile üretimi planlanan maddelere örnek verecek olursak:

• Kurşun geçirmez kıyafetler
  • Aşınmaya dayanıklı hafif kıyafetler
  • Halatlar, ağlar, emniyet kemerleri, paraşütler
  • Motorlu araçlar veya botlar için paslanmaz paneller
  • Doğada çözünebilen geri dönüşümlü şişeler
  • Sargı bezleri, ameliyatlarda kullanılan iplikler
  • Güçsüz damarları destekleyici yapay tendonlar veya bağlar

Neden Örümcek İpeği Doğal Yollardan Üretilemiyor?

Oldukça zor olan örümcek ipeğinin doğal yollardan üretimi, bazı problemleri de beraberinde getiren bir süreç. Örümcekleri, ipek böcekleri gibi bir çiftlikte yetiştirip onlardan ipek elde etmek neredeyse imkânsız; çünkü bu çok zahmetli bir işlem. Ayrıca örümceklerden elde edilen ipek, kısıtlı olduğundan üretim için yeterli miktar sağlanamıyor. Bu zorluklar ise, bilim adamlarını örümcek ipeğini yapay olarak üretmek için araştırmalar yapmaya sevk etmiştir.

Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Haber İsveç’ten Geldi

İsveç Ziraat Bilimleri Üniversitesi ve Karolinska Enstitüsü’nden bilim adamlarının yaptıkları yeni araştırma ile örümcek ipeği konusunda önemli bir adım atıldı. Anna Rising’in liderliğindeki araştırma ekibi, uzunluğu kilometreyi bulan ve gerçek örümcek ipeği özelliklerine sahip bir madde üretmek için yeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı.

Proteinlerden oluşan örümcek ipeği, ipliğe dönüştürülmeden önce örümceğin karnındaki ipek bezlerinin içinde sulu bir çözelti halinde saklanır. Yapılan çalışmalar, ipek üretim bezinin içerisinde, son derece etkileyici bir pH gradyanı yer aldığını ve bu iyi düzenlenmiş pH gradyanının, örümcek ipeğinin belli kısımlarına etki ettiğini ortaya koymuştur. Bu şekilde ipek üretim aparatının tanımlanmış bir bölümünde ipliklerin hızla oluşabildiği anlaşılmıştır. Böylelikle üretim endüstriyel kullanıma uygun hale gelmiştir.

Ekip lideri Anna Rising “Sürpriz bir şekilde bu yapay proteinin tıpkı doğal ipek proteinleri gibi suda çözünebilir olduğunu keşfettik. Bu sayede proteinleri çok yüksek konsantrasyonlarda çözünür tutmak mümkün oldu. Bu çalışmamız, biyomimetik örümcek ipeği üretiminin ilk başarılı örneği oldu.” diyor.

Anna Rising başta olmak üzere bilim adamlarını heyecanlandıran ise örümcek ipeğini endüstriyel olarak üretebilecek olmak. Bu üretimle birlikte yukarıda saydığımız birçok alanda bu verimli ipek kullanılmaya başlanabilecek.

Yakın dönemde MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI eğitim müfredatında BİYOİNOVASYON alanında dikkat çeken değişiklikler olacak gibi görünüyor. Örümcek ipeği gibi canlılardan alınan ilham ile ortaya konan inovatif ürünler, gençliğimizin bu konuda daha fazla İNOVATİF BİR YÖNTEMLE düşünmesine imkan tanıyabilir.
Siz de okullarınızda BİYOMİMETİK ve BİYOİNOVASYON konuları ile alakalı konferanslarımızdan faydalanmak isterseniz BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
Bu adrese konferans isteklerinizi ve sorularınızı e-posta gönderebilirsiniz : altug@dogabilimleridernegi.org
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (M.E.B) almış olduğumuz izni görmek için BURAYA TIKLAYIN!
Daha önce yaptığımız KONFERANSLARDAN örnek resimler görmek için BURAYA TIKLAYIN!
Sitemize ÜCRETSİZ KAYIT OLMAK için TIKLAYIN!
Şimdiye kadar incelediğiniz ayrıntılar,Örümcek ipeği hakkında FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI edinmenize fırsat vermiştir. Çünkü Örümcek ipeği aslında insanlara ilham kaynağı oluyor ve yaşamımızı daha inovatif bir hale getirmemize sebep oluyor. Sizin için derlediğimiz bu yazıyı okuduğunuz için teşekkürler.

Doğa bilimleri derneği.org

Bu Yazıları da Beğenebilirsiniz! Daha Fazlası